Conferència. Mujeres del pasado en la Ruta de la Seda

Mujeres del pasado en la ruta de la seda
Conferència
19:30
02 març
2016
21:00
02 març
2016
La conferència pertany al cicle de conferències "La Ruta de la Seda" organitzat per la Libreria Patagonia (València) en col·laboració amb el Museu Valencià d'Etnologia. Està impartida per Pilar Rubio i Pilar Tejera, i aborda la presència de dones en grans viatges per un món, el del segle XIX i principis del segle XX, que encara estava per descobrir. Aquesta presència en els viatges ens parla d'una esfera social, reservada al lideratge dels homes, que començava a ser conquistada per les dones.
 
Les viatgeres victorianes, ja s'havien llançat en el segle XIX a descobrir el planeta al llom de mules, a bord de velers o de tísics vaixells de vapor. Les primeres dècades del segle XX suposen una gran revolució en les possibilitats de transitar el món per a moltes dones. L'evolució en els transports (inclosos els viatges en automòbil), la professionalització del viatge a través de les noves carreres que abracen les dones (periodisme, escriptura, antropologia, col·leccionisme i museística, art…), al costat de les conquestes i drets socials durament barallats, possibiliten una nova figura que deixa un testimoniatge narratiu en paral·lel al d'altres viatgers. Són dones cultes i curioses, amb vides poc ortodoxes, que obrin nous escenaris de llibertat en la seua trobada amb el món, el qual arriba fins huí. De Freya Stark a Ella Maillart o Anne Marie Schwarzenbach; d'Alexandra David Néel a Vita Sacksville-West; o entre les contemporànies, la irlandesa Dervla Murphy o la catalana Ana María Briongos. Un repàs a aquestes mirades de dones des d'una perspectiva de gènere. 
 
Pilar Rubio és editora, docent, exlibrera, crítica i resenyista especialitzada en narrativa de viatges, naturalesa i paisatge, i literatures d'Àfrica i Àsia. Col·labora assíduament en els mitjans especialitzats i ha organitzat i impartit nombroses conferències, cursos i tallers sobre el tema per a diverses institucions públiques i privades. Va fundar i va dirigir durant 15 anys la llibreria de viatges Altaïr de Madrid i des de 2012 és fundadora i directora de la Línia de l'Horitzó Factory, Editorial, Revista Digital i Aula de Gestió Cultural. Imparteix classes de literatura de viatges per a l'Escola Fuentetaja, entre unes altres, i dirigeix el Festival el Viatge i les seues Cultures per a l'Ajuntament de Madrid. 
 
Pilar Tejera és historiadora i ha estat vinculada a la comunicació i al periodisme de viatges durant dues dècades. En 2008 crea www.mujeresviajeras.com i el segell editorial Casiopea, donant resposta a la demanda de títols associats al gènere de recerca, voluntariat i aventura protagonitzats per dones.  Promotora del Premi Internacional de Relatos de Viajeras, autora de “Viajeras de Leyenda" y “Pedaleando el mundo”. Editora del llibre solidari  “Un momento en mi vida”, de “Peregrinas por el Camino de Santiago”, “El bosque y yo” i co-autora de “Todos los Caminos llevan a África”.
 
Dimecres, 2 de març
Lloc: Salò Alfons el Magnànim
Hora: 19,30 h.