El Museu Valencià d'Etnologia presenta les IV jornades de museus locals Comunitat i Museus. Noves funciones, nous rols

Jornades
(All day)
23 Feb
2015
(All day)
23 Feb
2015

Més d'un centenar de professionals i estudiants participaran en les conferències al Museu Valencià d'Etnologia, procedents de tota la Comunitat Valenciana

El Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València organitza el proper dimecres 25 de febrer, la IV Jornada de Museus Locals amb la col·laboració del Servei de Formació de la Diputació de València. En l'edició de 2015, anomenada Comunitat i Museus. Noves funcions, nous rols, es proposa un debat sobre el paper que en els temps actuals tenen els museus en general, i els museus etnològics locals en particular. Un nou rol que amplia la tradicional funció de difusió cultural d'aquestes institucions i els converteix en un agent que participa i s'implica en les problemàtiques socials de l'entorn, el que provoca un canvi de relacions amb els seus públics.

Les xerrades i debats tindran lloc al Museu Valencià d'Etnologia (Centre Cultural la Beneficència) entre les 10 i les 18 hores.

Aquestes jornades que van néixer el 2012 com un programa de formació específica, pretenen millorar la gestió dels museus etnològics locals i propiciar un marc de trobada entre els professionals. Al llarg de les tres últimes edicions s'han tractat temes relacionats amb l'exposició de fons, amb l'inventari i catalogació del patrimoni etnològic local i amb els programes educatius d'aquests espais.

Estan dirigides a tècnics municipals de cultura, càrrecs electes relacionats amb aquestes àrees, gestors culturals i estudiants d'història, antropologia i gestió cultural o del patrimoni.

[ver-mas]

Els experts convocats en aquesta edició són:

Albert Carreras Ballart. Conservador, gestor cultural i responsable de l'arxiu fotogràfic del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla (l'Espluga de Francolí - Tarragona), que impartirà una conferència sobre experiències d'audiència creativa i visites socialitzades en el museu de la vida rural d'Esplugues de Francoli. Tarragona.

 

Diego Garcia Martin.Licenciado en CienciasPolíticas i d'Administració. Tècnic de Desenvolupament del projecte ETNOMED (Programa Operatiu de CooperaciónTransfronteriza Espanya FronterasExteriores). Diputació de Granada.Impartirá la conferència: Patrimoni i identitat local. Centre expositiu del patrimoni etnogràfic de la província de magrana i el territori JebalaGomara (nord del Marroc).

En ella el ponent abordarà el paper dels museus com a agents de desenvolupament local en poblacions rurals amb unes característiques socioeconòmiques, geogràfiques i demogràfiques excepcionals. Es pretén analitzar els objectius aconseguits i les línies futures a l'hora de concebre l'espai museogràfic com a element transformador de la identitat col·lectiva en estratègia de desenvolupament territorial sostenible.

TomislavSladojevićSolá. Director de la Càtedra de Museologia de la Universitat de Zagreb. Exdirector de Museu i exmembre del Consell Consultiu de l'ICOM. En la seva conferència titulada L'Edat del Patrimoni, la construcció de la nova mentalidadtrata de d'analitzar el recorregut dels museus a Ilarg dels dos últims segles i quin ha de ser el nou paper dels mateixos com a elements que ajudin a les comunitats a reconceptualitzar i reorganitzar les seves estructures de memòria per desfer-se de la seva fascinació pel passat. També s'abordarà la capacitat dels espais patrimonials i el paper dels seus professionals en la construcció de missatges que permetin a les societats conèixer-se millor a si mateixes, amb l'objectiu d'articular respostes col·lectives a un món cada vegada més global, més divers i més tecnologico.En aquest sentit, un museu que no respon a les necessitats de les persones és un museu buit.